Η συμπλήρωση της κάρτας υγείας αθλητή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό έγγραφο προς υπογραφή. Ένας ολοκληρωμένος προαθλητικός έλεγχος απαιτεί υπεύθυνη και λεπτομερή εξέταση προκειμένου να πιστοποιηθεί η ικανότητα του εξεταζόμενου για ασφαλή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία μιας και πρέπει να αποκλειστεί ένας μεγάλος αριθμός Καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιλέξτε Ιατρό της εμπιστοσύνης σας.

Παρά όμως τα αποδεδειγμένα οφέλη έχει περιγραφεί αυξημένος κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου σε άτομα που συμμετέχουν σε υψηλής έντασης αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι έφηβοι και νέοι αθλητές έχουν 2.8 φορές αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου σε σχέση με μη αθλητές της ίδιας ηλικίας.

Η μέση επίπτωση αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές κάτω από 35 έτη είναι 2/100000. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος και έχει θεσπιστεί πλέον, ο προαθλητικός έλεγχος σε κάθε άτομο που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να διαγνωσθούν εγκαίρως παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως πριν να έχουν τραγικές συνέπειες.

Τέτοιες παθήσεις είναι π.χ. η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, συγγενείς καρδιοπάθειες, μυοκαρδίτιδες, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, σύνδρομο marfan, αρρυθμιογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας, πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, στένωση αορτικής βαλβίδας, αρρυθμίες, σύνδρομα προδιέγερσης και καναλοπάθειες, πρώιμη στεφανιαία νόσος κλπ.

Ο προαθλητικός έλεγχος πραγματοποιείται από ειδικό καρδιολόγο και περιλαμβάνει τη λήψη του ατομικού ιστορικού με την αναζήτηση συμπτωμάτων όπως θωρακικού άλγους, δύσπνοιας, δυσφορίας, αισθήματος παλμών, ζάλης, απώλεια συνείδησης, λήψη απαγορευμένων ουσιών ή αναβολικών κλπ. Την αναζήτηση από το οικογενειακό ιστορικό εμφάνιση αιφνίδιου θανάτου ή καρδιοπαθειών σε άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος.

Την κλινική εξέταση για αναζήτηση σημείων ενδεικτικών συγκεκριμένων παθήσεων. Τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επιπλέον υπερηχοκαρδιογραφήμα καρδιάς και μεγάλων αγγείων, δοκιμασία κοπώσεως, holter ρυθμού, holter πιέσεως, μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος κλπ.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου κρίνεται αν το άτομο είναι κατάλληλο για υψηλής έντασης άσκηση, ή αν υπάρχουν λόγοι για αποχή από άθληση και αντιμετώπιση των υποκείμενων νοσημάτων.”

(Σχετικό άρθρο μου για τη σημασία του προαθλητικού ελέγχου που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.