Τι είναι το Bubble Test:

Το τεστ με φυσαλίδες, γνωστό και ως διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα αντίθεσης (cTTE), είναι μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ενδοκαρδιακών επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ένας παράγοντας αντίθεσης που περιέχει μικροσκοπικές μικροφυσαλίδες εγχέεται σε μια φλέβα, συνήθως στον βραχίονα. Αυτές οι μικροφυσαλίδες στη συνέχεια απεικονίζονται με το υπερηχοκαρδιογράφημα καθώς περνούν μέσα από τις κοιλότητες της καρδιάς.

Πότε χρησιμοποιείται το Bubble test:

Ανίχνευση παθολογικών ενδοκαρδιακών επικοινωνιών: Το τεστ με φυσαλίδες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανίχνευση ανωμαλιών, όπως το ανοικτό ωοειδές τρήμα (PFO) και τα ελλείματα του μεσοκολπικού διαφράγματος (ASDs- μεσοκολπικές επικοινωνίες), τα οποία είναι μικρές οπές ή ανοίγματα στα τοιχώματα που χωρίζουν τους κόλπους της καρδιάς. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να επιτρέψουν στο φλεβικό αίμα να παρακάμψει την πνευμονική κυκλοφορία και να ταξιδέψει απευθείας στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων (TIA) ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται παράδοξη εμβολή.

Σημασία στη διερεύνηση των TIA (παροδικών ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων):

Τα TIA, ή τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, συμβαίνουν όταν διακόπτεται προσωρινά η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε προσωρινά νευρολογικά συμπτώματα όπως αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην ομιλία. Ενώ τα TIA συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας υποκείμενης καρδιακής πάθησης, όπως PFO (βατό ωοειδές τρήμα) ή ASD (μεσοκολπική επικοινωνία). Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία αυτών των ανωμαλιών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών TIA και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πλεονεκτήματα του Bubble testΜη επεμβατική: Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που μπορεί να παρέχει πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες χωρίς την ανάγκη επεμβατικών τεχνικών ή έκθεσης σε ακτινοβολία. 

Εξαιρετικά ευαίσθητο: Το τεστ φυσαλίδων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την ανίχνευση ακόμη και μικρών παθολογικών επικοινωνιών, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση. 

Γρήγορη και βολική: Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη και μπορεί να εκτελεστεί στο ιατρείο, προσφέροντας ευκολία στους ασθενείς.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.